Neurodiversiteit is een realiteit in elke organisatie. Toch hebben neurodivergente personen, zoals mensen met ADHD, ASS (Austisme Spectrum Stoornis), dyslexie, hoogsensitiviteit,... vaak te maken met onbegrip en obstakels. Dit komt voort uit een gebrek aan kennis en inclusieve praktijken. Neurodivergente medewerkers brengen unieke vaardigheden en inzichten mee die waardevol zijn voor je organisatie. Ze vragen enkel om de juiste ondersteuning en erkenning van hun noden.

Wat is neurodiversiteit?

Neurodiversiteit is een term die verwijst naar de natuurlijke variatie in de werking van onze hersenen. Niet iedereen denkt, leert of verwerkt informatie op dezelfde manier. Neurodivergente mensen hebben vaak diagnoses zoals:

  • Autismespectrumstoornis (ASS): Sterke focus op details, behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Vaak moeite met sociale interacties of non-verbale communicatie. Mensen met ASS kunnen uitblinken in analytisch denken en gespecialiseerde taken.
  • Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD): Moeite met concentratie en impulsbeheersing, maar vaak creatief, energiek en sterk in probleemoplossend denken. Mensen met ADHD kunnen goed presteren in dynamische omgevingen.
  • Dyslexie en dyscalculie: Problemen met lezen, schrijven en spelling, terwijl visueel en ruimtelijk inzicht vaak sterk ontwikkeld is. Mensen met dyslexie denken vaak out-of-the-box. Bij dyscalculie gaat het eerder over moeite met rekenen en getalbegrip, maar vaak sterk in verbale vaardigheden en creatieve processen.
  • Hoogsensitiviteit (HSP): Intense waarneming van prikkels, diepgaande verwerking van informatie en sterk empathisch vermogen. Hoogsensitieve personen zijn vaak waakzaam, detailgericht en sociaal verbonden.
  • Niet-aangeboren hersenletsel (NAH): Verworven schade aan de hersenen die kan leiden tot cognitieve, emotionele of fysieke uitdagingen. Mensen met NAH hebben vaak baat bij structuur, geduldige communicatie en gerichte ondersteuning.
  • Mentale handicap: Een vertraagde cognitieve ontwikkeling die invloed heeft op leren, probleemoplossend denken en dagelijkse vaardigheden. Personen met een mentale beperking hebben vaak baat bij eenvoudige en duidelijke communicatie, repetitieve instructies en een geduldige aanpak. Ze blinken uit in taken die voorspelbaarheid en herhaling vereisen.

Neurodivergente medewerkers hebben unieke talenten, maar ook specifieke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan prikkelgevoeligheid, behoefte aan structuur, of moeite met sociale verwachtingen. Een inclusieve werkomgeving biedt ruimte aan deze verschillen en creëert zo een cultuur waarin iedereen zich kan ontwikkelen.

Waarom inzetten op neurodiversiteit?

Door te investeren in een neurodivers personeelsbestand, zorg je voor:

  • Meer innovatie: Neurodivergente personen denken vaak anders en bieden verrassende oplossingen.
  • Verhoogde productiviteit: Een omgeving die rekening houdt met specifieke noden leidt tot betere prestaties en welzijn.
  • Talentbehoud: Inclusieve bedrijven trekken neurodivergent talent aan en houden het gemotiveerd.
  • Een positief imago: Je organisatie toont leiderschap in inclusie en diversiteit.

Hoe begin ik eraan?

Inclusief werken met neurodiverse medewerkers vraagt om enkele aanpassingen in je organisatiecultuur, processen en communicatie:

  • Pas je wervingsbeleid aan: Maak sollicitaties toegankelijk en focus op talenten.
  • Analyseer je werkplek: Wat zijn mogelijke obstakels en waar kunnen aanpassingen worden gemaakt? 
  • Zorg voor een flexibele werkplek, met flexibeler werkuren: Zorg voor prikkelarme zones, eventueel noise-cancelling koptelefoons of de mogelijkheid om thuis te werken.
  • Leer bij over neurodiversiteit: Start met het sensibiliseren van je team en leidinggevenden.
  • Bewustmaking bij het team: Zorg voor training rond neurodiversiteit zodat collega’s beter begrijpen hoe ze kunnen samenwerken.
  • Duidelijke communicatie: Gebruik visuele hulpmiddelen, checklists en geef heldere instructies.
  • Coaching en ondersteuning: Bied talentgerichte coaching aan en geef ruimte voor persoonlijke groei. 
  • Werk samen met experts: Schakel externe ondersteuning in voor training en individuele begeleiding.
  • Evalueer en verbeter: Vraag regelmatig feedback aan al je collega's en blijf leren.

Staar je vooral niet blind op de uitdagingen die dit met zich meebrengt, maar focus op de win-win voor het hele team.

Groot quote icoon
In ons team werken 2 collega's met een autismespectrumstoornis. Door kleine aanpassingen, zoals het minimaliseren van onverwachte vergaderingen en het aanbieden van schriftelijke in plaats van mondelinge instructies, hebben we hun productiviteit zien stijgen. Hun oog voor detail en gestructureerde aanpak hebben al verschillende projecten naar een hoger niveau getild. (HR-manager, softwarebedrijf)

AAN DE SLAG

Start nu met inclusief ondernemen. 
Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.

Konekt Vzw
Konekt Vzw