Fysieke kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt is een realiteit. Maar er zijn nog veel uitdagingen waarmee mensen met een fysieke kwetsbaarheid worden geconfronteerd: ontoegankelijke werkplekken, een gebrek aan redelijke aanpassingen, en zelfs discriminatie. Is er dan nog sprake van gelijke kansen op het werk?
Wat is fysieke kwetsbaarheid?
We spreken van een fysieke kwetsbaarheid als iemand niet beschikt over alle fysieke mogelijkheden die we als norm beschouwen. Dit kan van tijdelijke of permanente aard zijn, verworven of aangeboren. Denk bijvoorbeeld aan een handicap of chronische ziekte.

Drempels
De drempels waarop personen met een fysieke kwetsbaarheid vaak botsen zijn:
- de ontoegankelijke (werk)omgeving
- vooroordelen omtrent het verlies van rendement
- het gebrek aan de juiste randvoorwaarden (bijvoorbeeld: er is kiné-ondersteuning nodig, men moet een plaats reserveren bij gebruik van het openbaar vervoer,...)
Tips
Op welke (financiële) ondersteuning kan ik beroep doen?
Tussenkomst werkplekaanpassing: bij deze premie worden je aankoop- en installatiekosten terugbetaald als je een aanpassing doet aan de werkplek van je medewerker.
Individueel Maatwerk:
- Heeft een van uw werknemers extra ondersteuning nodig door een erkende blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking? Dan kunt u daarvoor een financiële compensatie aanvragen in de vorm van individueel maatwerk. Individueel maatwerk compenseert de eventuele extra kosten of de mogelijk lagere productiviteit van uw werknemer.
- Wanneer je medewerker in aanmerking komt voor een loonpremie, dan kan je als werkgever deze voor jouw medewerker aanvragen. Je kiest vervolgens in samenwerking met je medewerker waarvoor je de premie gebruikt. Oordeelt VDAB dat je medewerker nood heeft aan begeleiding op de werkvloer? Dan kan je ook een loon- en begeleidingspremie aanvragen.
Welke 'redelijke aanpassingen' kan je zelf doen?
- Vermeld al in je vacature dat je openstaat voor dialoog omtrent redelijke aanpassingen op de werkvloer.
- Zoek naar de individuele oplossingen. De noden zijn heel divers.
- Zoek het niet te ver. Vaak is men heel vindingrijk in het vinden van oplossingen.
- Probeer toch invloed te hebben op de randvoorwaarden. IJver bijvoorbeeld voor een parkeerplaats voor personen met een handicap, voor een beter voetpad,...
Hoe kan ik onze werkcultuur aanpakken?
- Doe aan jobcrafting bij al je werknemers, waarbij je bewust inzet op talentgerichte coaching op de werkvloer.
Bereid je werknemers voor op een nieuwe collega met speciale noden. Zorg ervoor dat alles bespreekbaar is binnen je organisatie. Leg bijvoorbeeld ook uit waarom deze werknemer een langere middagpauze mag nemen.
AAN DE SLAG
Start nu met inclusief ondernemen. Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.