Hoe ervaren personen uit niet-traditionele gezinsvormen drempels op de werkvloer? En welke stappen kan je als bedrijf nemen om deze cruciale vorm van diversiteit te omarmen in je dagelijkse werking?
Wat is gezinssamenstelling?
Gezinssamenstelling verwijst naar de samenstelling en structuur van een gezin. Dit kan sterk variëren en omvat bijvoorbeeld ouders, kinderen, grootouders,... Kortom: alle personen die (in het bevolkingsregister) ingeschreven zijn op hetzelfde adres. Het kan ook rekening houden met de burgerlijke staat (getrouwd, samenwonend, gescheiden,...). De meest vertrouwde samenstelling is het klassieke kerngezin: een man en vrouw met hun biologische kinderen. Andere vormen zijn: nieuw samengesteld gezin, eenoudergezin, pleeggezin, co-ouderschap na scheiding, en generatiegezin.

Drempels
Personen met een niet-traditionele gezinssamenstelling ervaren unieke uitdagingen op de werkvloer. Onbegrip, vooroordelen, beperkte ondersteuningssystemen,... Deze personen worden vaak geconfronteerd met drempels, die de harmonie tussen werk en persoonlijk leven kunnen verstoren.
Beperkte ondersteuning voor werk-privébalans
Werknemers uit een niet-traditioneel gezin hebben vaak nood aan een goede werk-privébalans. Zij hebben bijvoorbeeld baat bij flexibele werktijden, verlofregelingen op maat, of specifieke ondersteuningsprogramma's zoals kinderopvangmogelijkheden. Jammer genoeg zijn niet alle werkgevers hier even flexibel in.
Discriminatie en vooroordelen
Werknemers met een niet-traditionele gezinssamenstelling kunnen te maken krijgen met onbegrip en vooroordelen van collega’s en leidinggevenden. Dit kan leiden tot discriminatie op de werkvloer, dat bij wet verboden is. Een gevolg hiervan is dat werknemers met een niet-traditionele gezinssamenstelling worden geconfronteerd met beperkte carrièrekansen.
Gebrek aan diversiteit
Rekening houden met verschillende vormen van gezinssamenstelling wordt nog te weinig opgenomen in het diversiteitsbeleid van een organisatie. Bijgevolg is er een gebrek aan erkenning van de behoeftes van de werknemers uit een niet-traditioneel gezin. Dit kan zich innestelen in de cultuur van de organisatie, wat opnieuw te herleiden valt naar discriminatie.
Tips
Het overwinnen van de drempels die personen uit een niet-traditioneel gezin ervaren, vereist bewustwording op de werkvloer en het hanteren van een inclusief beleid. Een inclusieve werkomgeving die rekening houdt met de diversiteit in gezinsvormen, draagt bij aan de positieve bedrijfscultuur en verhoogt tevredenheid en productiviteit bij de werknemers.
Flexibiliteit en open cultuur
Binnen je organisatie kan je een open cultuur hanteren waar flexibiliteit een centrale rol krijgt. Je geeft aandacht aan een gezonde werk-privébalans, wat aantrekkelijk is voor werknemers met diverse gezinssituaties en gezinsvormen. Ook het mogelijk maken van specifieke verlofregelingen hoort hier onder. Werkgevers die dergelijke inspanningen leveren, zullen hun werknemers meer tevreden houden.
Diversiteit en inclusie
Wanneer je bewust streeft naar diversiteit en inclusie op de werkvloer, dan hou je ook rekening met verschillende gezinsvormen. Dit draagt bij aan een inclusieve bedrijfscultuur.
Ondersteuningsprogramma’s
Als werkgever kan je specifieke ondersteuningsprogramma’s aanbieden om je werknemers met verschillende gezinssituaties te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn: kinderopvangfaciliteiten, workshops werk-privé,…
Volgende
AAN DE SLAG
Start nu met inclusief ondernemen. Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.