Hoe ervaren LGBTQIA+ mensen drempels op de werkvloer? En hoe kan jij als bedrijf een open en ondersteunend werkklimaat voor hen creëren?

Wat is seksuele oriëntatie?

Seksuele oriëntatie is de romantische en seksuele aantrekking die je voelt tot anderen. Dit kan veranderen doorheen de tijd en in intensiteit. Er kan een onderscheid gemaakt worden in seksuele oriëntatie tussen hetero en holebi. Als heteroseksuele persoon voel je je romantisch of seksueel aangetrokken tot personen van een ander geslacht. Als holebi persoon voel je je niet of niet uitsluitend romantisch of seksueel aangetrokken tot personen van een ander geslacht. Holebi staat voor homoseksueel, lesbisch en biseksueel.

Iedereen heeft een seksuele geaardheid, voorkeur of oriëntatie. Voor sommige mensen is dat duidelijk, andere mensen twijfelen meer, of herkennen zich niet in de klassieke hokjes.

Vandaag de dag spreekt men niet meer over holebi, maar over LGBTQIA+. Deze term omvat verschillende vormen van seksuele oriëntatie: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual and others (+). De seksuele oriëntatie is een integraal onderdeel van de identiteit van een persoon. Begrip en acceptatie van diversiteit in seksuele oriëntatie zijn essentieel voor het bevorderen van inclusie en gelijkheid op alle levensdomeinen, inclusief werkgelegenheid. 

Meer info op Cavaria.be  
 

Drempels

In zijn Antidiscriminatiewet verbiedt België discriminatie op grond van onder meer seksuele voorkeur. Ook Vlaanderen speelt een belangrijke rol en stelt per decreet dat er gelijke participatiekansen moeten zijn op de arbeidsmarkt, met een algemeen verbod op discriminatie op basis van de seksuele voorkeur. Maar seksuele minderheden botsen nog op veel drempels op de werkvloer, waardoor ze angst hebben om openlijk over hun geaardheid te communiceren.

Discriminatie en vooroordelen

LGBTQIA+ personen worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie en vooroordelen op de werkvloer. Dit kan gaan over impliciete discriminatie zoals geruchten, spot en zinspelingen. Maar het kan ook gaan over expliciete discriminatie zoals lagere verloning, ongelijke behandeling bij de sollicitatie en aansturen tot ontslag.

Ongewenst gedrag en homofobie

LGBTQIA+ personen ervaren nog steeds homofobe reacties. Verbale intimidaties, seksueel getinte insinuaties, negeren en scheldwoorden zijn jammer genoeg nog steeds realiteit.

Gebrek aan bewustzijn

Collega’s en werkgevers zijn soms niet voldoende geïnformeerd over de verschillende vormen van seksuele oriëntatie. Dit kan leiden tot ongepaste opmerkingen en gedragingen.

Angst om zich te uiten

LGBTQIA+ personen durven hun geaardheid vaak niet openbaar maken op de werkvloer. Bijgevolg kan het zijn dat ze zich minder geaccepteerd voelen, minder tevreden zijn over hun werk en slechter functioneren.

Meer info op Vlaanderen.be 
 

Tips

Creëer bewustzijn over seksuele oriëntatie

Bewustzijn over seksuele oriëntatie begint bij de expliciete vermelding ervan in een inclusie- en diversiteitsbeleid. Dit zou een invloed hebben op het verminderen van gerapporteerde discriminatie. Omgekeerd geldt dat wanneer seksuele oriëntatie niet wordt vermeld in het diversiteitsbeleid, het een negatieve invloed kan hebben op de doelgroep. Zorg er ook voor dat alle werknemers het inclusie- en diversiteitsbeleid kennen. Hetzelfde geldt voor de aanwezige gedragscode over discriminatie en intimidatie. Je kan het bewustzijn over seksuele oriëntatie op de werkvloer ook verhogen door basisinformatie over het onderwerp te verspreiden, bijvoorbeeld aan de hand van brochures.

Openheid tegenover seksuele minderheden

De stemming op de werkvloer is bepalend voor de ervaren discriminatie door LGBTQIA+ personen. Discriminatie ten opzichte van seksuele minderheden zal minder aanwezig zijn wanneer organisaties een positieve houding hanteren tegenover LGBTQIA+ personen. Een open en ondersteunend werkklimaat zorgt dat LGBTQIA+ werknemers zich comfortabel voelen om hun seksuele geaardheid te uiten. Inclusieve leiders binnen de organisatie spelen hier een grote rol van betekenis in.

Vriendelijkheid t.o.v. seksuele oriëntatie uitdragen

Openheid tegenover seksuele oriëntatie openbaar tonen zorgt voor een positief imago van de organisatie. Dit vergroot de klantenkring van de organisatie en de vijver van potentiële werknemers. Door openheid openlijk te steunen, draag je bij aan de sociale acceptatie van LGBTQIA+ personen.

Monitor en evalueer

Bevraag ervaringen rond discriminatie over seksuele oriëntatie bij de werknemers en stel een actieplan op om met de feedback aan de slag te gaan.

Meer info op Kliqvzw.be  
 

Volgende

AAN DE SLAG

Start nu met inclusief ondernemen. 
Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.

Konekt Vzw
Konekt Vzw