Er is een grote diversiteit in leeftijd op de arbeidsmarkt. Nog nooit liepen er zoveel verschillende leeftijdsgroepen rond. Volgens de wet hebben jongere en oudere personen dezelfde rechten, maar in de realiteit worden mensen vaak anders behandeld omwille van hun leeftijd.

Afbeelding
Er zijn twee mensen aan een tafel zitten en iets bespreken. De jongste persoon draagt een wit hemd, terwijl de oudere persoon een bril draagt en een grijze trui aanheeft.

Wat is leeftijdsdiscriminatie?

Op sommige werkvloeren lopen er tot 5 verschillende generaties rond. Dit heeft verschillende voordelen. Het kan leiden tot innovatie en teambuilding, jong en oud kunnen leren van elkaar en de organisatie zorgt ervoor dat ze voeling blijven houden met jongere en oudere doelgroepen.

Volgens de wet hebben jongere en oudere personen dezelfde rechten, maar in de realiteit worden mensen vaak anders behandeld omwille van hun leeftijd. We spreken van leeftijdsdiscriminatie wanneer iemand zonder geldige reden anders behandeld wordt omwille van zijn, haar of hun leeftijd. Iedereen kan het slachtoffer kan worden van leeftijdsdiscriminatie. Vaak gaat dit gepaard met leeftijdsgebonden vooroordelen.

Tegenwoordig is er een tendens van een toenemende vergrijzing. Vergrijzing wil zeggen dat het aandeel ouderen in de totale bevolking toeneemt. Dit mondt uit in een groot maatschappelijk probleem: een groot aantal mensen op latere leeftijd wordt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

meer info op Ser.nl

meer info op Unia.be

meer info op Vzinfo.nl

meer info op Randstad.nl

Drempels

Vooroordelen over leeftijd

Er zijn enkele vooroordelen (link nodig) verbonden aan 50-plussers. Ze zouden te duur zijn, vaker ziek en afwezig en zouden bijgevolg minder bijdragen tot een positief bedrijfsresultaat. Ook heersen er vooroordelen over jonge werknemers: er is een gebrek aan ervaring, ze hebben weinig discipline en zijn niet loyaal. Deze stereotiepe uitspraken wegen psychologisch zwaar door.

Intergenerationele conflicten

De meeste intergenerationele contacten lopen respectvol en positief. Maar sommige werknemers ervaren de samenwerking tussen jong en oud als negatief, respectloos en individualistisch. Er bestaan weinig raakvlakken tussen de leefwerelden van jonge en oude werknemers, dat resulteert in weinig contact binnen en buiten de werkuren.

meer info op Unia.be

Tips

Goed werk heeft geen leeftijd, mensen wel

Meer dan de helft van de werkloze 50-plussers is minstens 1 jaar op zoek naar een nieuwe job. In plaats van te focussen op de vooroordelen die gepaard gaan met 50-plussers, is het efficiënter om te kijken naar hun sterktes en talenten. Bedrijven die daarop inzetten, houden de 50-plussers geëngageerd en gemotiveerd en plukken daar dan ook de vruchten van. Zo beschikken ze vaak over veel kennis en expertise die ze graag delen, zijn ze loyaal richting de werkgever, kunnen ze zich flexibel opstellen en zijn ze zelfs minder duur dan je zou denken. Het is belangrijk om (kandidaat)werknemers te beoordelen op hun motivatie en competenties zonder stereotypering. Durf ook te onderhandelen over het loon bij 50+’ers. Wijs hen bijvoorbeeld op de extralegale voordelen.

Zorg voor duurzame tewerkstelling

Ervaring van oudere werknemers is van evenveel belang als de nieuwe inzichten van jongere collega’s. Wanneer je deze twee krachten verbindt, dan zorg je voor meer continuïteit en betere prestaties. Je kan oudere werknemers ook een mentorrol aanbieden in het bedrijf. Zo zorg je voor goede geleiding tussen jongere en oudere werknemers.

Blijf inzetten op oudere werknemers

Oudere werknemers zijn vaak heel gemotiveerd om bij te leren. Daarom is het belangrijk om ze te blijven uitdagen aan de hand van opleidingen

Maak leeftijd bespreekbaar

Het kan voorkomen dat er spanningen spelen op de werkvloer door leeftijdsverschil. Bespreek die spanningen (link nodig) en generatieconflicten wanneer die zich voordoen.

Juiste job voor de persoon

Bedrijven vertrekken meestal vanuit de job en niet vanuit de werknemer: men zoekt de juiste persoon voor de job. Als de persoon niet (meer) past, zoekt men een andere persoon. Maar je kan deze manier van denken ook omkeren: een juiste job voor de persoon. Op deze manier kan je rekening houden met de noden en wensen van het individu.

meer info op Mediarte.be
 

Volgende

AAN DE SLAG

Start nu met inclusief ondernemen. 
Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.

Konekt Vzw
Konekt Vzw