Job- en taalcoaching op de vloer

Jobcoaching met taalondersteuning is essentieel op een inclusieve werkvloer. Een doeltreffend taalbeleid vergemakkelijkt interne communicatie en opent deuren naar positieve integratie en samenwerking op de werkvloer. In een diverse en inclusieve werkomgeving is het handhaven van een inclusief taalbeleid cruciaal.

Wat zijn job- en taalcoaching?

Jobcoaching

Jobcoaching richt zich op het ondersteunen en begeleiden van individuen bij het vinden, behouden en succesvol uitvoeren van werk. Dit omvat vaak mensen met een handicap, langdurig werklozen, mensen die re-integreren na een periode van ziekte, en anderen die extra ondersteuning nodig hebben om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. Jobcoaches werken nauw samen met de werknemer om vaardigheden, sterke punten en loopbaandoelen te identificeren. Zij bieden begeleiding bij het zoeken naar vacatures, het opstellen van cv's en sollicitatiebrieven, en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. De jobcoach helpt de werknemers ook navigeren door de werkomgeving nadat ze zijn aangenomen. Jobcoaching is vaak individueel en op maat gemaakt om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van elke persoon.

Taalcoaching

Taalcoaching richt zich op het verbeteren van de taalvaardigheid. Dit is vooral belangrijk wanneer taalbarrières een belemmering vormen voor het vinden van werk, of het functioneren op de werkplek. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn voor nieuwkomers in een land waar de voertaal niet hun moedertaal is, of voor mensen die om andere redenen de voertaal niet goed beheersen. Tijdens taalcoaching verbetert de medewerker de vaardigheden in luisteren, spreken, lezen en schrijven. En leert die vakspecifieke terminologie en communicatieve strategieën aan, die nodig zijn voor de werkplek. De taalcoach vereenvoudigt of herhaalt werkinstructies en zorgt ervoor dat vaktechnische termen begrijpbaar voorgesteld worden. Taalcoaching staat dus altijd in functie van de specifieke job.

Overlap

Job- en taalcoaching hebben elk unieke focusgebieden, maar ze overlappen vaak in de praktijk. Dat is vooral zo bij het ondersteunen van mensen die beide soorten uitdagingen ervaren. Iemand die moeite heeft met het vinden van werk vanwege taalbarrières heeft baat bij taalcoaching om de taalvaardigheid te verbeteren, én bij jobcoaching om de integratie op de werkvloer te vergemakkelijken.

Job- en taalcoaching hebben als doel mensen te helpen hun kansen op werk te vergroten, hun zelfvertrouwen te vergroten, hun zelfstandigheid te bevorderen. Dat allemaal door middel van gepersonaliseerde ondersteuning en begeleiding.

Betrokkenheid van de leidinggevende(n) en de collega's is hierbij cruciaal! Alle partijen moeten op de hoogte zijn van het doel, namelijk het Nederlands verbeteren in functie van de job en de samenwerking. Hierdoor kan de werkvloer ook oefenkansen creëren voor het anderstalige talent en is de werkvloer een veilige omgeving om in de taal te evolueren.

Afbeelding
Er zijn 4 mensen in deze afbeelding die in een magazijn werken. De vrouw in beeld heeft een pakket in haar handen.

Hoe bied ik job- en taalcoaching aan?

Tips

  • Bied taaltraining op de werkvloer aan en/of buiten de werkuren.
  • Gebruik visuals bij schriftelijke communicatie.
  • Gebruik een taalbuddysysteem.
  • Ontwikkel cultuur- en contextgevoeligheid: onderwijs je medewerkers over culturele gevoeligheid en EDI&B (Equality, Diversity, Inclusion & Belonging).
  • Bied de nodige tijd en ruimte, een taal leer je niet op 1 maand.
  • Hou rekening met de thuissituatie, een taal leren hangt sterk af van de context waarin iemand zich bevindt.
  • Kijk naar het leervermogen van de medewerker. Is iemand in staat een taal te verwerven, op welke termijn en met welke ondersteuning?
  • Gebruik klare taal en betrek je leidinggevenden en andere collega’s in het verhaal. Klare taal is essentieel om communicatie effectief te maken, vooral in situaties waarin complexe informatie begrijpelijk moet worden overgebracht.

Klare taal

Klare taal gebruiken, is essentieel op een inclusieve werkvloer. Maar hoe doe je dat precies? Door de volgende tips toe te passen, maak je je communicatie helder, begrijpelijk en effectief voor een breed publiek.

  • Gebruik eenvoudige woorden en zinnen. Vermijd jargon, vaktaal en complexe zinsconstructies. Kies eenvoudige woorden en korte zinnen die gemakkelijk te begrijpen zijn voor je publiek.
  • Wees concreet en specifiek. Geef duidelijke en specifieke informatie zonder overbodige details.
  • Gebruik voorbeelden en illustraties om abstracte concepten te verduidelijken.
  • Structureer informatie logisch. Gebruik bijvoorbeeld opsommingstekens, alinea's en titels om de tekst overzichtelijk te maken. Begin met het belangrijkste en werk naar details toe.
  • Maak gebruik van actieve zinnen. Gebruik actieve zinsconstructies in plaats van passieve zinnen om de boodschap direct en duidelijk over te brengen. Bijvoorbeeld: "De hond beet de man" in plaats van "De man werd door de hond gebeten."
  • Vermijd dubbelzinnigheid. Wees duidelijk en vermijd woorden of zinnen die meerdere interpretaties kunnen hebben. Controleer of de boodschap niet op een andere manier geïnterpreteerd kan worden.
  • Gebruik visuele ondersteuning. Maak gebruik van afbeeldingen, grafieken, diagrammen en andere visuele hulpmiddelen om complexe informatie te verduidelijken en te versterken.
  • Pas de toon aan. Stem de toon van de communicatie af op het beoogde publiek en de context. Wees vriendelijk, respectvol en empathisch, en vermijd het gebruik van belerende of betuttelende taal.
  • Test begrip. Controleer regelmatig of het beoogde publiek de boodschap begrijpt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van feedback, vragenlijsten of testen.

Voordelen

  • Wie divers rekruteert, komt op een bepaald moment in contact met anderstalige medewerkers die nog niet zo goed Nederlands kunnen. Als je job- en taalcoaching aanbiedt op de werkvloer, ben je hierop voorbereid.
  • Een taalbarrière kan zorgen voor een afstand tussen de collega's. Met een goede taalondersteuning verklein je die afstand.
  • Als je rekening houdt met het feit dat iemand geen of niet goed Nederlands spreekt, voelt die persoon zich meer op zijn gemak in de groep.
  • Je kan misverstanden, fouten en onnodige extra vragen voorkopen, door meteen duidelijke instructies te geven aan de anderstalige medewerker. Dit bespaart tijd.
  • Als je een veilig klimaat creëert om Nederlands te spreken, bevordert dit het leerproces, de motivatie en de integratie van de anderstalige werknemer.

Aan de slag

Start nu met inclusief ondernemen. 
Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.

Konekt Vzw
Konekt Vzw