Employer branding is cruciaal om divers talent aan te trekken, door je organisatie als aantrekkelijke werkplek te promoten. Diversiteit en inclusie spelen hierin een belangrijke rol. Een 'diversity brand' legt de nadruk op het omarmen van verschillen tussen medewerkers, terwijl een 'inclusion brand' de focus legt op samenwerking en het waarderen van ieders unieke bijdrage.

Afbeelding
6 mensen vergaderen in een bureau

Wat is employer branding?

Employer branding is het promoten van jouw organisatie als werkgever om (potentiële) kandidaten enthousiast te maken om voor dit ‘merk’ te komen werken. Door een sterke employer branding val je op tussen de concurrerende bedrijven. Op die manier kan je kandidaten aantrekken om voor jouw organisatie te komen werken. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt het hebben van een sterke employer brand steeds belangrijker om de juiste kandidaten te bereiken. Je kan je employer brand verspreiden op verschillende rekruteringskanalen, via sociale media, via campagnes,...

Groot quote icoon
“De werknemer beslist waar die gaat werken. Leer dus je doelgroep kennen en bied hen een omgeving waar ze willen werken.”
– Olivier Lefèvre, Employer branding expert, Randstad Group

Hoe verbeter je je employer branding?

Wil jij je employer branding optimaliseren en duidelijk maken dat inclusief ondernemen een kernwaarde van je organisatie is? Dan moet je gericht werken aan de zichtbaarheid van je cultuur, waarden en acties die inclusie en diversiteit bevorderen. Hieronder vind je een aantal concrete stappen die je daarvoor kunt ondernemen.

Definieer je kernwaarden en missie rondom inclusie

Om een authentiek employer brand neer te zetten, moet je als organisatie duidelijk communiceren wat je kernwaarden zijn met betrekking tot inclusie en diversiteit. Dit begint bij een heldere missieverklaring waarin je benadrukt dat diversiteit en inclusie niet alleen gewenst zijn, maar actief worden gestimuleerd. Zorg ervoor dat deze waarden gedragen worden door alle lagen van het bedrijf en maak deze zichtbaar op al je interne en externe communicatiekanalen, zoals op je website, social media, en in vacatureteksten.

Wees transparant over je diversiteits- en inclusiebeleid

Een sterke employer brand vraagt om transparantie. Deel concrete acties en initiatieven die je organisatie neemt om diversiteit te bevorderen en een inclusieve werkplek te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door cijfers te delen over de diversiteit van je personeelsbestand of door te rapporteren over de voortgang van inclusieprojecten. Kandidaten willen zien dat je meer doet dan alleen mooie woorden gebruiken. Authenticiteit is cruciaal voor een geloofwaardige employer branding. Zorg ervoor dat de externe communicatie overeenkomt met de interne werkervaring van werknemers. Transparant zijn over uitdagingen, successen en de werkcultuur creëert vertrouwen bij potentiële werknemers.

Tip: Deel zowel successen als leerervaringen. Geef een realistisch beeld van de bedrijfscultuur, initiatieven en acties op vlak van diversiteit en inclusie, zodat nieuwe medewerkers weten wat ze kunnen verwachten.

Pas je wervingsproces aan om divers talent aan te trekken

Je kunt laten zien dat inclusief ondernemen belangrijk is door je wervingsproces bewust in te richten om divers talent aan te trekken. Dit kan onder andere door inclusieve vacatureteksten op te maken, je wervingskanalen uit te breiden en te rekruteren met een ruime blik. De manier waarop potentiële medewerkers worden behandeld tijdens het sollicitatieproces heeft een grote impact op de employer branding. Een soepele en respectvolle ervaring, zelfs voor kandidaten die niet worden aangenomen, zorgt ervoor dat het bedrijf een positieve indruk achterlaat.

Tip: Zorg voor heldere en tijdige communicatie met kandidaten, geef constructieve feedback, ook wanneer iemand niet weerhouden werd, behandel alle sollicitanten met respect.

Implementeer inclusieve leiderschapstrainingen

Om je employer brand verder te versterken, is het belangrijk dat leidinggevenden actief werken aan een inclusieve cultuur. Dit kan door trainingen aan te bieden op het gebied van inclusief leiderschap, bewustwording van vooroordelen en interculturele communicatie. Wanneer leiders deze waarden uitdragen, heeft dat een sterke uitstraling naar potentiële kandidaten en versterkt het je employer brand.

Wees een voorvechter van inclusie en investeer in een positieve werknemerservaring

Denk hier aan flexibiliteit, een ondersteunende werkomgeving, coachend leiderschap, een goede work-life balance, voldoende groeimogelijkheden en mooie, eerlijke verloning aangepast aan persoonlijke behoeften.

Tip: Creëer duidelijke paden voor persoonlijke en professionele groei door middel van training, mentoring en promotiekansen.

Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden

De voordelen van een inclusieve bedrijfscultuur en het bieden van gelijke kansen wordt door potentiële werknemers hoog gewaardeerd! 

Zorg dat de inclusieve cultuur van je organisatie ook naar voren komt in de voordelen die je biedt aan medewerkers. Dit kunnen zaken zijn zoals flexibele werktijden voor mensen met zorgtaken, deeltijdse werkroosters en contracten, voorzieningen voor werknemers met een beperking, of speciale programma’s voor persoonlijke en professionele ontwikkeling voor diverse groepen. Laat via testimonials of video’s zien hoe medewerkers van verschillende achtergronden zich ondersteund en gewaardeerd voelen binnen je bedrijf.

Maak gebruik van testimonials en ambassadeurs

Wees niet verlegen, deel je succesverhalen met de wereld. Laat medewerkers van verschillende achtergronden spreken over hun ervaringen binnen de organisatie. Hun verhalen zijn authentieke getuigenissen van je inclusieve cultuur en helpen potentiële kandidaten een realistisch beeld te krijgen van de werkplek.

Tip: Deel verhalen van medewerkers en betrek hen actief bij employer branding-campagnes. Dat kan bijvoorbeeld door middel van interviews of video’s, om een menselijk gezicht te geven aan de organisatie. Dit kunnen video’s, blogs of interviews zijn die gedeeld worden op je website en sociale media. Dit maakt het bedrijf authentieker en aantrekkelijker.

Monitor en verbeter je inspanningen

Een employer brand blijft evolueren. Verzamel daarom regelmatig feedback van zowel medewerkers als sollicitanten om te begrijpen hoe je inclusieve cultuur wordt ervaren. Pas je beleid en initiatieven aan op basis van deze inzichten om ervoor te zorgen dat je inspanningen blijven aansluiten bij je doelstellingen.

Doe mee aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Veel werknemers, vooral jongere generaties, hechten veel waarde aan het maatschappelijke bewustzijn van een bedrijf. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) initiatieven zoals duurzaamheid, vrijwilligerswerk, en ethisch bedrijfsbeleid kunnen een positieve impact hebben op hoe een bedrijf wordt gezien als werkgever.

Tip: Communiceer duidelijk over de initiatieven van de organisatie op het gebied van duurzaamheid en ethiek en betrek medewerkers actief bij MVO-projecten.

Voordelen

Door de krapte op de arbeidsmarkt is de vijver met potentiële kandidaten kleiner geworden. Om meer kandidaten te bereiken, zal je de vijver moeten vergroten. Inzetten op diversiteit & inclusie is hier een antwoord op.

Maatschappelijk is het ook best interessant om hier als bedrijf op in te zetten. Diversiteit & inclusie en/of maatschappelijk verantwoord ondernemen staan steeds hoger op de eisenlijst van potentiële kandidaten. Je kan bijgevolg als bedrijf inzetten op diversiteit en inclusie en dit duidelijk maken via jouw employer brand.

Zo kan je een diversity brand opnemen: hiermee benadruk je de verschillen tussen je werknemers en maak je duidelijk dat de organisatie diverse talenten wil aantrekken. Je kan ook een inclusion brand opnemen: hiermee benadruk je niet alleen dat je medewerkers divers zijn maar ook dat ze goed samenwerken en dat iedereen welkom is binnen de organisatie door aan te geven dat werknemers zich gewaardeerd voelen.

Let op voor window dressing: we spreken van window dressing in diversiteitsmanagement wanneer een organisatie zich profileert als voorstander van inclusie, maar slechts oppervlakkig initiatief neemt om dit waar te maken. Bijvoorbeeld als ze alleen op zichzelf staande acties uitvoert, zoals alle werknemers een eenmalige e-learning rond onbewuste vooroordelen laten volgen. Het gevolg is dat deze acties weinig veranderingen brengen, en er dus geen sprake is van een breder, gedragen diversiteitsbeleid.

Aan de slag

Start nu met inclusief ondernemen. 
Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.

Konekt Vzw
Konekt Vzw