Subsidies aanvragen

Bij aannemen van werknemers uit specifieke groepen, zoals mensen met een arbeidsbeperking, ontvangt u als werkgever steun van de overheid, provincie of gemeente. Let op: je moet het zelf aanvragen. Die subsidies compenseren lagere productiviteit en extra kosten. 

Positief communiceren over premies

Niet iedereen ervaart een premie of ondersteuningsmaatregel als iets positief. Omdat een premie vaak als een compensatie omschreven wordt, voelen bijvoorbeeld mensen met een handicap zich al snel minderwaardig in hun kunnen. Daarom is het cruciaal dat werkgevers dat op een transparante en positieve manier communiceren. Leg uit dat subsidies bedoeld zijn om een prettige werkomgeving te creëren voor beide partijen. De werknemers moet begrijpen dan de premie bedoeld is om samenwerking en inclusie te bevorderen, en niet als een aanwijzing dat zij niet volwaardig kunnen functioneren binnen de organisatie.

Individueel maatwerk (het vroegere VOP) 

Individueel maatwerk bestaat voor werkgevers uit een loonpremie of een loonpremie én een begeleidingspremie. Met de loonpremie kan de werkgever eventuele bijkomende kosten voor de organisatie omwille van een arbeidsbeperking compenseren. Met de begeleidingspremie kan de werkgever de kosten voor de begeleiding compenseren. De werkgever moet een gekwalificeerde begeleider en een collega-coach aanduiden. Dat kan onder bepaalde voorwaarden dezelfde persoon zijn.

Individueel maatwerk voor zelfstandigen 

Bent u zelfstandige in hoofd- of bijberoep en hebt u een erkende blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor individueel maatwerk. Individueel maatwerk is een financiële ondersteuning ter compensatie van bijkomende kosten of van uw lagere productiviteit.

Meer info op vlaanderen.be

Doelgroepvermindering

Wanneer u als werkgever iemand aanwerft of aan het werk houdt die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt, kom je in aanmerking voor een doelgroepvermindering. De doelgroepverminderingen zijn een reeks RSZ-kortingen en andere steunmaatregelen vanuit de overheid om op die manier werkgevers te stimuleren om werknemers uit bepaalde doelgroepen aan te trekken of te behouden. Dit gaat om doelgroepen zoals jongeren, ouderen, mensen met een arbeidsbeperking en langdurig werkzoekenden. Als werkgever betaal je voor de betrokken werknemer minder of geen werkgeversbijdragen. 

Het Vlaamse doelgroepenbeleid richt zich hoofdzakelijk op drie doelgroepen: 

Laaggeschoolde jongeren 

  • doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongeren 
  • doelgroepvermindering voor jongeren in een alternerende opleiding 
  • doelgroepvermindering voor deeltijds werkende jongeren in beroepsonderwijs 

Oudere werknemers 

  • doelgroepvermindering voor oudere werknemers
  • doelgroepvermindering voor oudere, niet werkende werkzoekenden (58+) 

Personen met een handicap 

  • Individueel maatwerk
  • Vlaamse ondersteuningspremie voor zelfstandigen

Meer info op vlaanderen.be

Aan de slag

Start nu met inclusief ondernemen. 
Wij staan je bij met onze gedeelde expertise.

Konekt Vzw
Konekt Vzw