Veel vacatures en weinig kandidaten
Om een heel aantal belangrijke vacatures ingevuld te krijgen, besliste Volvo Cars om hun wervings- en selectieproces anders te organiseren, met focus op Engelstalige/anderstalige werkzoekenden. Om dit proces in goede banen te kunnen leiden, liet Volvo zich hierbij ondersteunen door Randstad RiseSmart. Aangezien Nederlands de voertaal is bij Volvo Cars, was het dan ook van bij het begin de bedoeling om de nieuwe werknemers te ondersteunen om te groeien in het Nederlands. Er werd begin 2024 gestart met een testgroep van Engelstalige werknemers, met als doel om hen te helpen bij hun integratie en hun taalvaardigheid te verbeteren, waardoor ze zich meer betrokken en gewaardeerd voelen.
Processen aanpassen
“De eerste stap was het aanpassen van onze onboarding-processen. We hebben in het onboardingsproces specifieke taalondersteuning geïntegreerd, wat cruciaal is tijdens de eerste werkdagen en weken: zo voelen mensen zich echt welkom en hebben ze het gevoel dat er reeds van dag 1 in hen geïnvesteerd wordt,” vertelt Daan, Manager Talent Development bij Volvo Cars Gent. Daarnaast werden er taaltesten afgenomen om het niveau van de nieuwe medewerkers te bepalen. Op basis van deze tests werden persoonlijke taalactieplannen opgesteld.
“Tijdens de eerste weken organiseren we een aantal korte workshops,” legt Isabelle, taalcoach Randstad RiseSmart, uit. "Daar leren de anderstalige medewerkers vaak gebruikt vakjargon kennen en ontdekken ze hoe ze taaltools kunnen gebruiken."
We benadrukken ook hoe belangrijk het is om goed te kunnen samenwerken en te communiceren in het Nederlands met leidinggevenden en collega's. "Zo kunnen ze sneller deel uitmaken van het team."
Nederlands op de werkvloer: een gedeelde verantwoordelijkheid
Nederlands leren is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever, die taalcoaching en workshops aanbiedt. Het is ook de verantwoordelijkheid van de nieuwe werknemer, die gestimuleerd wordt om ook informeel, na de werktijd, aan zijn Nederlands te werken. Dit kan op allerlei manieren. In het taalactieplan wordt opgenomen op welke manier de anderstalige werknemer zelf zijn Nederlands wil versterken.
De resultaten zijn veelbelovend. “We voeren 3 evaluatiemomenten uit om hun vooruitgang in het Nederlands te volgen: één bij de opstart, een tussentijdse check en een eindevaluatie. De testgroep heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt in hun taalvaardigheid en voelt zich meer zelfzeker in hun communicatie,” vertelt Isabelle.